Intr-un articol anterior discutam despre aparat de sudura mma, echipamentul util in atelierele gospodarilor, ateliere mecanice si nu numai. Pe piata se pot regasi diverse modele dintre cele pentru uzul casnic pana la cele profesionale.

In acest articol vom discuta despre cele mai utilizate aparate de sudura.

 

  1. Aparat de sudura cu sarma si gaz – tehnologia MIG

Acest tip de aparat de sudura utilizeaza in operare un electrod din sarma ce este pozitionat pe o bobina si alimenteaza in mod constant la o viteza prestabilita anterior. Arcul de sudura se formeaza prin utilizarea curentului electric dintre baza din metal si fir ce il topeste si este aplicat pe baza. In acest mod este realizata sudura cu rezistenta mare ce ii da un aspect impecabil avand nevoie de curatare putina.

Este caracterizat prin rapiditatea de realizare a sudurii si se poate utiliza pentru o multitudine de materiale de grosimi mai mari sau mai mici.

 

  1. Aparat de suduta cu gaz inert – tehnologie TIG

Tehnologia TIG utilizeaza un electrod neconsumabil din tugsten. Pentru a se proteja suprafata ce urmeaza sa fi sudata impotriva substantelor ce pot contamina se utilizeaza gaz protector, de cele mai multe ori argonul. In acest procedeu se utilizeaza si plasma care se formeaza atunci cand energia necesara procesului de sudare este transmisa  prin arcul electric ce trece prin coloana de gaz puternic ionizat si vapori de metal.

Aceasta metoda se foloseste in mod frecvent in sudarea inoxului, aluminiului, magneziului dar si a sectiunilor mici de otel aliat. Este o metoda lenta, dificila in care doar cei mai bine pregatiti o pot realiza rezultatele fiind pe masura.

In utilizarea acestui tip de suduri trebuie sa ai in vedere ciclul de utilizare a echipamentului. Daca se va utiliza o perioada mai mare de timp avand setarile maxime ciclul va fi mai scurt. Aceasta perioada este de cele mai multe ori exprimata in procente ce uneori pot crea confuzie printre sudori incepatori. Pentru a prelungi durata de viata a echipamentului se recomanda respectarea instructiunilor oferite de catre producator in manualul de utilizare. Acesta are nevoie de racire minima intr-un ciclu maxim.

La fel ca si in utilizarea invertor de sudura mma, si pentru aceste echipamente este nevoie de protectie a ochilor cu o masca de sudura cu cristale lichide, dar si a mainilor. Este foarte important pentru a se respecta aceste reguli minime de protectie, astfel corpul tau nu va avea de suferit.Aceste echipamente nu fac parte tot timpul din pachet la achizitia unui asemenea aparat de sudura. Chiar daca uneori le primesti acestea pot fi de slaba calitate, achizitioneaza-ti echipamente ce iti ofera protectie maxima.

Portabilitatea aparatului de sudura este foarte importanta asa ca daca echipamentul achizitionat nu are roti, poti achizitiona separate unele sau iti poti construi singur un astfel de ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here