Masca de sudura este echipamentul esential pentru protectia ochilor si a fetei in procesul de sudura. Fara a utiliza acest echipament de protectie risti lezarea ireversibila a ochilor si a fetei. Se recomanda achizitia a unei masti de sudura care acopera intreaga fata.

Cu putin timp in urma ti-ai achizitionat un aparat de sudura bun dar masca ce a sosit in pachet nu este una potrivita sau mai rau te incurca atunci cand sudezi fiind o masca de mana. In acest caz este momentul sa iti achizitionezi o masca sudura buna ce se ataseaza pe cap.

Ce tip de masca sudura sa aleg?

Pe piata autohtona se pot regasi dou tipuri de masti sudura:

Masca sudura clasica este cel mai cunoscut model. Este dotata cu lentile pasive special tratate. Rolul acestora este de filtrare a radiatiilor UV si infrarosii. Prin aceste lentile vederea sudorului este obturata si poate vedea doar in momentul in care exista arc electrica. Pentru cei care nu au nevoie de o masca de sudura profesionala pentru ca lucreaza ocazional in regim hobby este recomandata o astfel de masca sudura. In functie de opacitate acestea sunt numerotate cu de la 1 la 10DIN.

 

Masca de sudura cu display

Masca de sudura cu display este special conceputa cu un filtru ce are in componenta cristale lichide ce se vor intuneca automat. Opacitatea initiala a masti are valori cuprinse intre 3 si 5 DIN  astfel ca se pot observa toate detalii despre pozitionarea materialului si a electrodului.

Acest model este varianta moderna, dezvoltata de o tehnologie avansat care maximizeaza protectia sudorului datorita opacitatii reglabile. Mare dezavantaj al unui astfel de echipament este dat de pretul mare de achizie.

 

Greutate masca sudura buna

Greutatea unei masti de sudura nu trebuie neglijata si reprezinta un factor major ajunci cand vrei sa iti achizitionezi o masca de sudura. Utilizata o perioada indelungata masca sudura exercita presiune asupra capului si gatului sudorului fapt ce il face sa oboseasca mult mai rapid. Mastile calitative au o greutate de maxim 500 de grame, modele clasice mai simple, dar daca discutam despre cele mai complexe acestea ajung pana la greutatea de 1 000g.

In momentul in care greutatea de 1000 g este depasita, incep sa apara problemele pentru sudor, ergonomia produsului scade drastic.

Densitatea filtrului pentru lentila este un alt aspect foarte important, aceasta fiind fixa sau variabila. De obicei masca sudura conventionala are valoare standard pentru opacitate 10 DIN.

In cazul mastilor cu cristale lichide, opacitatea lentilelor este variabila intre valori cuprinse in 3 si 13DIN, in functie de puterea arcului electric.

La valori de peste 160A este necesar ca lentila sa aiba opacitatea de minim 8 DIN si cu cat tensiunea creste opacitatea lentilei va trebui sa creasca pe 10-11 DIN.

Gandeste-te cat de mult vei utiliza o masca de sudura in activitatile tale pentru a achizitiona produsul corespunzator.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here