Unealta potrivita oricarui mester aparatul de sudura nu trebuie sa lipseasca din atelier. Aparatul uilizat trebuie sa fie calitativ indiferent daca se foloseste la nivel hobby, semi-profesionist sau profesionist..

Investitia intr-un echipament de sudura nu se face in fiecare luna asa ca la achizia unui astfel de echipament este necesara o documentare prealabila, conform nevoilor tale. Nu trebuiesc neglijate nici materialele ce urmeaza a fi sudate, mediul de utilizare si suma de bani investita intr-un astfel de echipament.

Aparitia aparatului de sudura s-a realizat la inceputul anilor 1800, de atunci functionarea acestuia fiind intr-o continua dezvoltare. Este unul din echipamentele ce a schimbat modul prin care ne construim casele si locuintele. Cu ajutorul lui se pot uni doua materiale metalice sau termoplastice. Ca si functionare nu este unul complex pentru ca are la baza scurtcircuitarea intre piesa ce trebuie sudata si electrod. In acest process temperatura depaseste chiar si 3000 de grade Celsius astfel ca dupa ce materialele se racesc obtineti o sudura extrem de solida si rezistenta.

 

Ce este invertorul de sudura?

Aparut de putina vreme pe piata invertorul sudura este varianta moderna, inovatoare de aparat de sudura. Ca si dimensiuni invertorul a fost micsorat atat in greutate cat si laturi fiind de acum un aparat usor de transportat depozitat si utilizat. De acum invertorul foloseste o cantitate foarte mica de energie electrica si poate fi conectat la orice sursa de curent de 220 V casnica, incat acele scaderi de tensiune ce apareau atunci cand se utiliza transformatorul au disparut. Cheltuielile mari ce rezultau din consumul mare de energia electrica aproape ca au disparut. Bineinteles ca si invertorul are anumite deficiente, uneori fiind mai costisitoare in reparatii decat cele traditionale.

Invertor sudura MMA profesionat Procraft
Invertor sudura MMA profesionat Procraft

Ce este transformatorul sudura?

Comparativ cu invertor de sudura, transformatorul este un aparat de sudura greu de utilizat in anumite spatii, greu de transportat datorita gabaritului si dimensiunilor acestora. Este tipul de aparat de sudura ce a invadat piata neagra din Romania incepand cu anii ’70. Aproape toata lumea avea in atelier un astfel de transformator. Beneficiile unui astfel de echipament sunt reprezentate de durata mult mai mare de viata fata de un invertor dar si pretul scazut. Ca si constructie acesta era compus din 2 bobine, borne si un miez de fier. Ca dezavantaje trebuie sa mentionam consumul mare de energie electrica, eficienta scazuta pentru ca uneori este nevoie de realizarea mai multor straturi de sudura pentru materialele mai groase.

 

Ce sa aleg? Invertor sudura vs transformator sudura

Daca te aflii in impasul de a alege unul din cele 2 echipamente este nevoie sa iei in considerare toti factorii pentru a face o astfel de achizitie. In primul rand trebuie sa te gandesti la bugetul alocat pentru asta si care va fi destinatia lui de utilizare. Pentru cei ce doresc achizitionarea unui aparat de sudura uz casnic poti gasi un invertor sudura ieftin care este mult mai practic din toate punctele de vedere. Este un echipament ce nu va fi utilizat in mod constant, chiar daca investitia va fi mult mai mare te poti bucura de acest echipament timp indelungat. In schimb daca esti sudor si ai nevoie sa folosesti un aparat de sudura in mod constant varianta transformatorului de sudura este un paluzibila. Trebuie sa iti pregatesti muschii pentru a il transporta in locurile unde ai nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here